Tło

Persymona (KAKI)

Smak - słodki twardy miąższ o galaretowatej konsystencji. Smak przypomina brzoskwinię lub morelę.

Zastosowanie - konfitury, dżemy, jako dodatek do słodko-kwasnych sosów, sałatek, mięs.

Właściwości zdrowotne - źródło witaminy A, witaminy C i błonnika, związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające, hamuje rozwój komórek białaczki, zbija cholesterol.

Karambola

Smak - subtelny słodko - kwaśny, delikatna konsystencja. Jadalny jest soczysty miąższ i nasionka.

Zastosowanie - soki, sałatki, dodatek do mięs i ryb, desery i drinki, pikle, sosy, dżemy, wina.

Właściwości zdrowotne - źródło witaminy A, żelaza, wapnia, magnezu, kwasów organicznych. Polecany w czasie gorączki.

Rambutan

Smak - słodki, orzeźwiający, miękka konsystencja.

Zastosowanie - marmolady, wina musujące.

Właściwości zdrowotne - źródło witaminy C i B12.

Kumkwat

Smak - słodka skórka i soczysty, lekko gorzkawy miąższ składający się podobnie jak w pomarańczy z kilku cząstek.

Zastosowanie - marmolady, konfitury, kompoty, dodatek do sałatek, lodów, deserów.

Właściwości zdrowotne - zawierają witaminę z grupy B i C oraz prowitaminę A, wapń, potas i fosfor. Środek przeciwgorączkowy, poprawiający trawienie, zalecany w stwardnieniu tętnic, nadciśnieniu tętniczym i szkorbucie.

Pitahaya (smoczy owoc)

Smak - aromatyczny, orzeźwiający.

Zastosowanie - soki, wina, jako dodatek do deserów lodowych i herbat.

Właściwości zdrowotne - zawiera wapń, żelazo, fosfor, a także witaminy B, C i E, poprawia trawienie.

Liczi

Smak - słodki i jednocześnie orzeźwiający, delikatny, konsystencja sprężyście galaretowata.

Zastosowanie - dodatek do sałatek, likierów, deserów, ryb, mięs i owoców morza.

Właściwości zdrowotne - bogaty w witaminę C, żelazo oraz polifenole. Polecany w profilaktyce miażdżycy, chorób nowotworowych, stanów zapalnych. Dodaje sił, poprawia nastrój i stawia na nogi.

GUAWA

Smak - słodko-kwaskowaty, przypominający mieszankę gruszki, pigwy i figi, miąższ i pestki są jadalne.

Zastosowanie - sosy, sałatki, koktajle, drinki, desery, galaretki, soki, dżemy, soki, napoje, herbata.

Właściwości zdrowotne - zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, witaminę A, C, przeciwutleniacze. Naturalny sposób na zachowanie młodości i wigoru. Ma działanie przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjne.